16. joulukuuta 2011

Vuoden Parhaat Biisit à la Finlande '11 [TOP 10]


On taas se aika vuodesta, kun tontut kurkkivat ikkunoiden alla ja musabloggarit arpovat erilaisia "vuoden parhaat"-listojaan. Seuraan isojen poikien esimerkkiä ja katsahdan itsekin taakseni ja tarkastelen, että mitä kaikkea kulunut vuosi pitikään sisällä ja poimin niistä omat suosikkini. Kuten varmasti tiedättekin, kulunut vuosi on ollut erittäin hieno suomalaisen musiikin kannalta.

Halusin rajata oman listani vain suomalaisiin biiseihin, koska olen blogissani aina pyrkinyt mahdollisimman paljon keskittymään juuri kotimaiseen musiikkiin, niin luonnollisimmalta tuntuukin listata kotimaiset parhaat. Mainitaan vielä, että 1 biisi per bändi ja eivät ole missään arvojärjestyksessä.

Mirel Wagner - No Death
Tuskaa, synkkyyttä ja uskomatonta tulkintaa - sitä on Mirel Wagner. "No death can tear us apart" laulaa Mirel ja tekee sen uskomattoman kauniisti, haavoittuvasti ja intensiivisesti. Biisi ei jätä ketään kylmäksi vaan suorastaan syväjäädyttää kuuntelijan. Tämä kappale hipoo täydellisyyttä.


Samae Koskinen - En Anna Periks
Samae Koskinen teki mahtavan albumin, jonka arvoa vain nostaa se, että Samae on kirjoittanut lyriikkansa itse. Myönnän olevani sellainen kuuntelija, jolta helposti lyriikat välillä menevät ohi tai jätän ne ns. omaan arvoonsa. Onneksi on kuitenkin Samaen kaltaisia sanoittajia, jotka tekevät selkeitä elämän läheisiä lyriikoita, joissa ei ole taustalla ylitaiteellisia ja monimutkaisia kielikuvia tai vertauksia. Koko Kuuluuko Kuuntelen levy on todella hyvä, mutta erityisesti tämä avausraita En Anna Periks on kolahtanut minuun erityisen hyvin - ja erityisesti ne lyriikat. Aina biisiä kuunnellessani löydän itseni sanoituksista.

En anna periks by Samae Koskinen

Kakka-Hätä77 - Tuttipullonimijä
Parasta kotimaista punkia piiitkään aikaan. Vähän aikaa sitten yhteistuumin uransa päättänyt bändi jätti jälkeensä vuoden ehdottomasti parhaan punk-levyn, joka on myös kirkaasti yksi tämän vuoden kohokohdista. Huippu isolla H:lla!


French Films - Convict
French Films kuuluu The New Tigersin ja Fotoshopin kanssa sarjaamme vuoden parhaat debyytit. Imaginary Future -levy onkin syksyn aikana kiitettävän tiheästi pyörinyt soittimessa, sillä siihen ei vain kyllästy. Levyllä on monta todella hyvää biisiä ja tällä hetkellä Convict tuntui parhaalta, eli tämän hetkiseen fiilikseen sopivimmalta.

Convict by French Films

Yournalist - Nigerian Girl
Ahh, biisi joka palauttaa kesän keskelle joulukuuta. Aurinkoinen, energinen ja raikas, mutta myös ennen kaikkea todella hyvä! Yournalist julkaisi kesällä EP:n, jolle tuli kasattua aikamoiset odotukset, jotka eivät oikein täytteneet. Mutta antaa musiikin rauhassa vielä hakea muotoaan, kun potentiaalia kuitenkin on. Jäihän levyltä kuitenkin käteen loistavia biisejä, kuten kyseinen Nigerian Girl, kokonaisuus ei vain ollut odotetun hyvä. Biisi onneksi on yksinään erinomainen ja kuka oikeasti ei voi olla ihastumatta tähän introon?

Yournalist - Nigerian Girl by drinktonightrecords

Fotoshop - Speed vs. Distance
Fotoshop eli Jarno-Erik Faarinen tuli ja löi tiskiin uuden omakustanne debyyttinsä Lifeformsin, jota blogissa jos toisessakin kehuttiin vuoden parhaimpien joukkoon. Tätä ei käy kieltäminen, sillä levy onkin erittäin hyvä. Levy on tyylikäs ja omaperäinen valmis paketti, jolta ei suoraan sanottuna puutu mitään. Jos tämä biisi kolahtaa, suosittelen tutustumaan koko levyyn Fotoshopin Bandcamp -sivuilla

Speed vs Distance by Fotoshop

Black Twig julkaisee Paper Trees debyyttialbuminsa vasta ensi vuoden puolella, mutta kahmii nyt jo mainintoja erinäisiltä top-listoilta debyyttialbuminsa sinkuilla. Black Twig jatkaa tänä vuonna henkiin heränneen suomalaisten kitaravetoisten bändien tarinaa tarjoamalla neljä minuuttisen mestariteoksen surisevia kitarariffejä, huhuiluja sekä puhtaita melodioita. Kuten Dave Lindholmkin laulaa: "Annan kitaran surista vaan"

Paper Trees -albumista vielä tulossa lisääkin juttua kunhan joululoma pyörähtää käyntiin ja on kunnolla aikaa.

Black Twig : Lake Song by Soliti

Rubik - World Around You
Jos yhdestäkin vastaavasta listasta puuttuu Rubik, niin siinä on silloin virhe. Alkuvuodesta julkaistu Solar käänsi Rubikin purjeet kohti kansainvälisempiä indie-vesiä. Levy on tajuttoman hyvä, tasainen ja monipuolinen. Tältäkin levyltä oli erittäin vaikeaa valita, mikä olisi se ns. "paras" ja se kertoo paljon siitä, miten tasaisen laadukas itse levy on. Rubik on matkalla suureksi bändiksi. Loistavaa työtä!

Rubik - Laws Of Gravity by Fullsteam

Regina - Jos Et Sä Soita
Musiikillisesti uudesti syntynyt Regina julkaisi kesällä Soita Mulle levynsä, joka on ehdottomasti kovimpia kotimaisia levyjä tänä vuonna. Levy on täynnä toinen toistaan kovempia utuisissa maisemissa leijaleivia kitaravetoisia biisejä ja vaikean aivotyön jälkeen tulin siihen tulokseen, että Jos Et Sä Soita on levyltä sydäntäni lähinnä oleva biisi. Regina on ihQ.

Jos et sä soita by REGINA

Pocketful of Sand on niin uskomaton biisi, että se on täysin oikeutetusti lunastanut paikkansa listallani. Harvassa ovat ne biisit, jotka näin voimakkaasti tuntuvat paranevan aina jokaisella kuuntelukerralla, mutta silti saavat hetken tuntumaan siltä kuin se olisi vasta ensimmäinen kerta, kun kuulet koko biisiä. Kahdeksan minuuttia taivaallista kitarasurinointia. Tältäkö kuulostaa taivaassa? Ihan huikea biisi, joka löytyy ihan huikealta debyytiltä.

The New Tigers : Pocketful Of Sand by Soliti

Thö end.

Listaa tuli sitten väsättyä usean päivän aikana pienissä pätkissä ja vähän väliä biisejä vaihdellen, jotten pahoittelut aivopieruista, virheista, yms. joita teksti saattaa sisältää. Biisit ovat kuitenkin se pointti, juunou.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti